Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g Wasser
- 200 g Dörrpflaumen, entsteint, halbiert
- 200 g Dinkelkörner
- 450 g ganze Nüsse, gemischt (Mandeln, Haselnüsse, Walnüsse)
- 150 g getrocknete Datteln, entsteint
- 250 g getrocknete Feigen
- 200 g getrocknete Marillen, entsteint
- 1 Päckchen Vanillepuddingpulver (für 0,5 l)
- 3 EL brauner Zucker
- 1 TL Zitronenschale, gerieben
- 1 TL Orangenschale, gerieben
- ¾ EL Backpulver
- 1 TL Zimt, gemahlen
- ¼ TL Nelken, gemahlen
- ¼ TL Kardamom, gemahlen
- 1 Prise Salz
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 968 kJ / 231 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 26 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Błonnik
- 5.4 g
Alternatywne przepisy
Dinkel-Walnuss-Stollen
27h
Gewürz-Florentiner
1 Std. 30 Min
Aprikosen-Lebkuchen
1 Std. 30 Min
Apfelbrot mit Dörrfrüchten
4 Std.
Apfel-Nuss-Brot
1 Std. 25 Min
Christstollen
12h
Pfefferkuchen
1 Std.
Früchtebrot
2h 40min
Lebkuchen-Gugelhupf
1 Std. 20 Min
Hausfreunde
50 Min
Feigen-Mandel-Cantuccini
1 Std.
Birnenbrot
9 godz. 40 min