Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Beetroot Houmous
- 1 garlic clove
- 50 g lemon juice (approx. 1-2 lemons)
- 20 g extra virgin olive oil
- 1 raw beetroot, peeled, cut in pieces (approx. 100 g)
- 240 g tinned chickpeas, rinsed, drained (1 x 400 g tin)
- 1 Tbsp tahini
- 1 Tbsp water
- 1 tsp ground cumin (opcjonalnie)
- 1 pinch fine sea salt, or to taste
- 1 pinch paprika, for sprinkling
Falafel
- 1 garlic clove
- 240 g tinned chickpeas, rinsed, drained (1 x 400 g tin)
- 1 tsp coriander seeds, lightly ground
- 1 tsp cumin seeds, lightly ground
- 1 Tbsp spelt flour
- 2 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 2 sprigs fresh coriander, leaves only
- 2 pinches fine sea salt, or to taste
- 2 pinches ground black pepper
- olive oil, for frying
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 530 kJ / 126 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Błonnik
- 3 g
Alternatywne przepisy
Vegetable and Chickpea Tagine
50 min
Aubergine, Coconut and Peanut Curry
25 Min
Aubergine, Spinach & Lentil Curry
25 Min
Coconut and Spinach Dahl
50 min
Cavolo Nero and Roasted Chickpea Salad
25 Min
Red Pepper Houmous
5 Min
Lentil Moussaka
3h 30min
Coconut Dhal
20min
Bean Burgers with Pistou and Slaw
1h 30 min
Quick Falafel
30 min
Chickpea and Tomato Rogan Josh
25 Min
Sumac and Tahini Houmous
10 Min