Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mürbteig
- 300 g Weizenmehl, griffig
- 150 g Butter, kalt, in Stücken
- 125 g Sauerrahm
- 1 Eidotter
- 1 Prise Salz
Apfelfülle
- 2 - 4 EL Rosinen, nach Geschmack
- 2 - 4 EL Rum, nach Geschmack
- 750 g Äpfel, säuerlich, geschält, entkernt, in Stücken
- 2 - 3 EL Zitronensaft, frisch gepresst, nach Geschmack
- 2 TL Zimt, gemahlen
Fertigstellung der Apfelschlangerl
- Weizenmehl, griffig, für die Arbeitsfläche
- 2 - 4 EL Feinkristallzucker, nach Geschmack
- 1 Eiklar zum Bestreichen
- Staubzucker, zum Bestreuen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stücke
- Kalorie
- 1100 kJ / 263 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 31 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Błonnik
- 2.5 g
Alternatywne przepisy
Topfenstrudel
2h 10min
Topfen-Marillen-Strudel
1 Std. 30 Min
Milchrahmstrudel
1 Std. 55 Min
Burgenländerkipferl
1h 25min
Topfenpalatschinken
1 Std. 30 Min
Strudelgrundteig - ohne Ei
45min
Nusskipferl
2hod.
Polsterzipfl
2h 10min
Nussstrudel
2h 30min
Wiener Rehrücken
3 Std. 40 Min
Mohnstrudel
2h 30min
Sonntags-Striezel
2h 15min