Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Strudelteig (für 2 Strudel)
- 300 g Weizenmehl, glatt
- 30 g neutrales Öl, etwas mehr zum Einfetten
- 150 g Wasser, lauwarm
- 1 EL Apfelessig
- 1 Prise Salz
Topfenfülle
- 150 g Semmelwürfel
- 4 Eier, getrennt
- 200 g Zucker
- 1 Prise Salz
- 85 g Butter, in Stücken
- 40 g Vanillezucker, selbst gemacht
- 1000 g Topfen, 20% Fett
- 250 g Sauerrahm
- 1 Packung Vanillepuddingpulver (für 0,5 l)
- 2 TL Zitronenschale, gerieben
Fertigstellung
- Weizenmehl zum Bemehlen
- 100 g Butter, in Stücken
- Staubzucker zum Bestreuen
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 2045 kJ / 489 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 52 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Błonnik
- 1.4 g
Alternatywne przepisy
Marillenknödel "die Besten"
1 Std.
Reisauflauf mit Äpfeln
1h 45 min
Topfen-Marillen-Strudel
1ωρ. 30 λεπτ.
Marillenknödel mit Zuckerbröseln
1h 10 min
Apfelstrudel
1h 20min
Milchrahmstrudel
1h 55 min
Topfenknödel mit Zwetschkenröster
50 Min
Topfenpalatschinken
1ωρ. 30 λεπτ.
Scheiterhaufen
1ωρ. 30 λεπτ.
Strudelgrundteig - ohne Ei
45 min
Buchteln mit Vanillesauce
1h 40 min
Apfelschlangerl
2h