
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pulpety z karpia
- 1000 g karpia, wypatroszonego, w całości
- 50 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 1 czubata łyżeczka tymianku, suszonego
- 30 g masła
- 1 bułka, sucha, wcześniej namoczona, dobrze odsączona
- 1 jajko
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 5 - 7 gałązek koperku, świeżego, drobno pokrojonego
Zupa rybna
- 1500 g wody
- 3 liście laurowe, suszone
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 - 3 gwiazdki anyżu
- 50 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
- 50 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 50 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 50 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1184 kJ / 283 kcal
- Białko
- 33.2 g
- Węglowodany
- 12.2 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Błonnik
- 2.9 g