Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nut topping
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 100 g Parmesan cheese, cut into cubes (3 cm)
- 2 slices bread (approx. 70 g), torn into pieces
- 1 sprig fresh rosemary, leaves only
- 50 g raw almonds
- 70 g unsalted butter
- 20 g pepita seeds (opcjonalnie)
- 20 g sunflower seeds (opcjonalnie)
- 1 pinch sea salt
- 1 pinch ground black pepper
Macaroni cheese
- 60 g unsalted butter, for greasing
- 90 g Gruyère cheese, cut into cubes (3 cm)
- 50 g Parmesan cheese, cut into cubes (3 cm)
- 60 g leek, white part only, cut into pieces
- 200 g cauliflower, cut into florets
- 150 g sweet potato, peeled and cut into cubes (2 cm)
- 1200 g water
- 300 g macaroni pasta
- 50 g plain flour
- 500 g full cream milk
- ¼ - 1 tsp ground nutmeg, to taste
- 1 tsp paprika, to taste
- 2 tsp Dijon mustard
- 1 pinch sea salt, to taste
- 1 pinch ground black pepper, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3116.8 kJ / 742 kcal
- Białko
- 29.3 g
- Węglowodany
- 56.5 g
- Tłuszcz
- 43.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 23.2 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Sód
- 691.8 mg
Alternatywne przepisy
Chicken, leek and corn pie
1h 15min
Pasta in tomato sauce with ham and chorizo
30min
Easy mac and cheese
40min
Butternut and bacon macaroni cheese
1h 30min
Bolognese sauce
40min
Shepherd's pie
55min
Mashed potatoes
40min
Lasagne bolognese
2h 30min
Apple and sage stuffing
10min
Tomato pasta sauce
40min
Shortbread
1h
Pikelets
35min