![Banana tart tartin with chocolate sorbet Banana tart tartin with chocolate sorbet](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/AB77C46D-88FF-4999-A1D6-167EE97139CB/Derivates/B0FC8B01-1647-4F79-9646-14D60B2CA636.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chocolate sorbet
- 60 g raw sugar
- 30 - 50 g cocoa powder (70% cocoa), to taste
- 580 g cold water
- 30 g glucose syrup
Iced puff pastry
- 40 g ice cubes
- 90 g unsalted butter, frozen and cut into cubes (2 cm)
- 100 g plain flour, plus extra for dusting
- ¼ tsp sea salt
Filling
- 60 g unsalted butter, plus extra for greasing
- 150 g white sugar
- 30 g crystallised ginger
- 20 g water
- ¼ tsp ground cinnamon
- 1 pinch ground nutmeg
- 1 tsp natural vanilla extract
- 4 ripe bananas, cut into halves lengthways
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1540 kJ / 366 kcal
- Białko
- 3.7 g
- Węglowodany
- 55.2 g
- Tłuszcz
- 15.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.7 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 157.9 mg
Alternatywne przepisy
Crème brûlée
7h
Lemon ice cream torte
48 Std. 40 Min
Cream cheese spread with radishes
5 min
Almond milk jellies with fruit coulis
4h 55min
Matcha and raspberry swirled custard tarts
1h 10min
White chocolate mousse cups
3h 35min
Mimosa float
6 Std. 10 Min
Potted baby vegetables
6h 15min
Mandarin crème brûlée
4 Std. 15 Min
Watermelon and raspberry ice cream sandwiches
28h 40min
Berry mousse
5u.
Chocolate fondant cake
40min