Wersje kompatybilne
Sicilian ricotta cheesecake with botrytis soaked figs
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Botrytis soaked figs
- 150 g botrytis semillon
- 70 g caster sugar
- 1 vanilla bean, cut into half lengthways, seeds scraped
- 1 cinnamon quill
- 2 star anise
- 2 pinches ground nutmeg
- 150 g dried figs
Ricotta
- 1800 g full cream milk
- 80 g white vinegar
Shortcrust pastry
- 100 g unsalted butter, chilled and cut into pieces, plus extra for greasing
- 230 g plain flour
- 1 pinch salt
- 50 g icing sugar
- 3 egg yolks
Cheesecake filling
- 80 g dark chocolate (70% cocoa), broken into pieces
- 40 g raw hazelnuts, toasted
- 150 g cream cheese
- 100 g caster sugar
- 100 g sour cream
- 2 eggs
- 40 g mixed peel
- 40 g brandy
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2163.7 kJ / 515.1 kcal
- Białko
- 12.3 g
- Węglowodany
- 56.9 g
- Tłuszcz
- 26.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.2 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 146.4 mg
Alternatywne przepisy
Whipped egg whites
10 min
Spinach potato soup with savoury egg custard
45min
Banana tart tartin with chocolate sorbet
27 Std. 35 Min
Almond biscotti
1h 10min
Gougère puffs with salmon mousse
25u. 35min
Quince tart
1h 10min
Tuna dip
15min
Classic zabaglione
15min
Rosewater madeleines
30min
Mini chive pikelets with mushrooms
1h
Polenta
25 min
Ruby kingfish with citrus yoghurt dressing
2h 30 min