![Sicilian ricotta cheesecake with botrytis soaked figs Sicilian ricotta cheesecake with botrytis soaked figs](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/3919F36C-E9D4-4255-969F-859905F7E0A3/Derivates/3EBB9338-C501-4A1E-9C23-EE5B2ECB533A.jpg)
Wersje kompatybilne
Sicilian ricotta cheesecake with botrytis soaked figs
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Botrytis soaked figs
- 150 g botrytis semillon
- 70 g caster sugar
- 1 vanilla bean, cut into half lengthways, seeds scraped
- 1 cinnamon quill
- 2 star anise
- 2 pinches ground nutmeg
- 150 g dried figs
Ricotta
- 1800 g full cream milk
- 80 g white vinegar
Shortcrust pastry
- 100 g unsalted butter, chilled and cut into pieces, plus extra for greasing
- 230 g plain flour
- 1 pinch salt
- 50 g icing sugar
- 3 egg yolks
Cheesecake filling
- 80 g dark chocolate (70% cocoa), broken into pieces
- 40 g raw hazelnuts, toasted
- 150 g cream cheese
- 100 g caster sugar
- 100 g sour cream
- 2 eggs
- 40 g mixed peel
- 40 g brandy
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2163.7 kJ / 515.1 kcal
- Białko
- 12.3 g
- Węglowodany
- 56.9 g
- Tłuszcz
- 26.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.2 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 146.4 mg
Alternatywne przepisy
Haupia Pie
3 Std.
Rosewater madeleines
30min
Spiced red wine pears
45 Min
Lemon meringue pie
3 Std.
Sunflower and nori filling
3klst 10 min
Pistachio cheesecakes with mango
2hod. 30min
Ricotta fruit tart
1 godz. 30 min
Gluten free vanilla bundt with lemon glaze
1hod. 5min
Ricotta gnocchi
2 Std.
Semi-freddo with marbled kiwi coulis
4 Std. 20 Min
Chilli mussels with thyme and tomatoes
40min
Orange and almond cake
2h 20min