![Maccheroni al ferretto con ragù calabrese Maccheroni al ferretto con ragù calabrese](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/ce2b2af4-a9e7-474c-90eb-33e6613caf3d/Derivates/b8e47925-560b-4646-b5c0-4716402e546f.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Maccheroni
- 250 g di acqua
- 500 g di semola rimacinata di grano duro
- ½ cucchiaino di sale
Ragù calabrese
- 50 g di cipolla a pezzi
- 1 peperoncino rosso piccolo
- 50 g di olio extravergine di oliva
- 300 g di salsiccia di maiale fresca, sgranata
- 150 g di carne di manzo, taglio muscolo a tocchetti (2 cm)
- 150 g di carne di maiale magra, a tocchetti (2 cm)
- 50 g di vino bianco secco
- 700 g di passata di pomodoro
- 80 g di concentrato di pomodoro
- 1 foglia di alloro secca
- 1 cucchiaino di sale
- 1 cucchiaino raso di zucchero
- 150 g di patate, pelate e a tocchetti (1 cm)
Terminare la preparazione
- pecorino o Parmigiano reggiano grattugiato, a piacere
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 3048 kJ / 728 kcal
- Białko
- 28.1 g
- Węglowodany
- 74.5 g
- Tłuszcz
- 31.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.1 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Sód
- 1663.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Spaghetti con pecorino e fave
40 min
Ravioli ai carciofi
1 Std. 30 Min
Ravioli lucani
1h
Crispedduzzi calabresi
1 Std. 5 Min
Fileja al ragù
3h
Cecapreti con ragù della ciociaria
3h
Tubettoni piselli e funghi
40 min
Ravioli ricotta e spinaci
10 Std.
Spaghetti alla "Norma"
1 Std. 30 Min
Cannelloni di carne
2 Std.
Maccheroni al forno con sugo e polpettine
1 Std. 30 Min
Pasta fresca senza uova
1 godz. 35 min