Urządzenia i Akcesoria
Czeskie knedliki z jagodami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
16 sztuk
Składniki
-
700 g jagód, mrożonych, (patrz wskazówka)700 g jagód, świeżych
-
90 g cukru
-
200 g mleka w temp. pokojowej
-
3 - 4 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)30 - 40 g drożdży świeżych pokruszonych
-
540 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 jajka
-
60 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 szczypta soli
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
50 g jogurtu naturalnego
-
500 g wody
-
bita śmietana, do podaniakwaśna śmietana, 18% tłuszczu do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
24 mg
Białko
6.3 g
Kalorie
966.1 kJ /
230.9 kcal
Tłuszcz
5 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
2.6 g
Węglowodany
40.9 g