Urządzenia i Akcesoria
Włoskie kluski z ricotty (gnudi)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
3 porcje
Składniki
-
2 opakowania sera ricotta (500 g łącznie, patrz wskazówka)
-
140 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki140 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
2 żółtka
-
120 g mąki krupczatki, plus dodatkowa ilość do obtoczenia (ok. 200 g)120 g semoliny z pszenicy durum plus dodatkowa ilość do obtoczenia (ok. 200 g)
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
1 ½ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
1600 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
3 czubate łyżki masła (ok. 80 g)
-
1 ząbek czosnku pokrojony w plastry
-
3 łyżki orzeszków piniowych3 łyżki orzechów włoskich, łuskanych grubo posiekanych
-
1 łyżka liści szałwii, suszonych10 - 15 liści szałwii, świeżych
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1975.5 mg
Białko
44.3 g
Kalorie
3502.1 kJ /
837 kcal
Tłuszcz
57.8 g
Błonnik
7.5 g
Tłuszcz nasycony
33.1 g
Węglowodany
39.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kanapeczki z pieczonymi warzywami (TM7, TM6, TM5)
3 Std. 15 Min
Makaron z krewetkami i porem (TM7)
30 Min
Liczi martini
35 Min
Wegańskie curry z bakłażanem
50 Min
Cytrusowy łosoś z rodzynkowym ryżem i sałatką z jarmużu
45 Min
Lody o smaku sernika z jagodami
13 Std.
Chlebek maślany z kremem chantillly i sosem malinowym
1 Std. 40 Min
Makaron shirataki (konjac) z sosem orzechowo-szparagowym
45 Min
Wegańskie jabłka pod orzechową kruszonką
3 Std. 45 Min
Sałatka z kuskusem, bakłażanem i papryką
35 Min
Sernik baklava
7 Std.
Spaghetti z tuńczykiem (TM7)
40 Min