Urządzenia i Akcesoria
Kurczak po czesku a lá svíčková z knedlem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
Knedel
-
1 bułka pszenna, np. kajzerka, pokrojona w ćwiartki
-
150 g mleka
-
20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 łyżeczka cukru
-
320 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka soli
-
1 jajko
-
olej do natłuszczenia
Kurczak i sos
-
500 - 600 g filetów z piersi kurczaka przekrojonych wzdłuż na pół (patrz wariant)
-
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
-
250 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
120 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
120 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
70 g cebuli przekrojonej na pół
-
40 g masła
-
20 g boczku parzonego, wędzonego (opcjonalnie) w plastrach lub w kostkach
-
340 g wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
20 ziaren pieprzu czarnego
-
2 liście laurowe, suszone
-
200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
-
4 plastry cytryny (opcjonalnie) do dekoracji
-
4 łyżeczki dżemu z borówki (opcjonalnie) do podania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
789.3 kcal /
3302.6 kJ
Białko
49.4 g
Tłuszcz
26.5 g
Węglowodany
88.2 g
Błonnik
8.2 g
Tłuszcz nasycony
13.4 g
Sód
885 mg