Urządzenia i Akcesoria
Kurczak po czesku a lá svíčková z knedlem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
Knedel
-
bułka pszenna, np. kajzerka, pokrojona w ćwiartki1
-
mleka150 g
-
drożdży świeżych pokruszonych20 g
-
cukru1 łyżeczka
-
mąki pszennej320 g
-
soli1 łyżeczka
-
jajko1
-
olej do natłuszczenia
Kurczak i sos
-
filetów z piersi kurczaka przekrojonych wzdłuż na pół (patrz wariant)500 - 600 g
-
przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM2 łyżeczki
-
marchewki pokrojonej na kawałki250 g
-
korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki120 g
-
korzenia selera pokrojonego na kawałki120 g
-
cebuli przekrojonej na pół70 g
-
masła40 g
-
boczku parzonego, wędzonego (opcjonalnie) w plastrach lub w kostkach20 g
-
wody340 g
-
koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
ziarna ziela angielskiego4
-
ziaren pieprzu czarnego20
-
liście laurowe, suszone2
-
kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu200 g
-
musztardy (opcjonalnie)1 łyżeczka
-
cytryny (opcjonalnie) do dekoracji4 plastry
-
dżemu z borówki (opcjonalnie) do podania4 łyżeczki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
789.3 kcal /
3302.6 kJ
Białko
49.4 g
Tłuszcz
26.5 g
Węglowodany
88.2 g
Błonnik
8.2 g
Tłuszcz nasycony
13.4 g
Sód
885 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Pieczone polędwiczki wieprzowe z ziemniakami i sosem
40 min
Gniazdka ze spiralizowanej cukinii z pesto i pudrem z boczku (TM6)
25 min
Cordon bleu z kurczaka
20 min
Sałatka ze spiralizowanych buraków i rzodkiewki z cytrusami (TM6)
20 min
Zapiekanka z mieloną wołowiną i kalafiorem
1 godz.
Kurczak w cieście francuskim
45 min
Świąteczna przystawka w kształcie choinki
1 godz.
Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem
1 godz. 15 min
Rolady z polędwiczki z sosem i ziemniakami
55 min
Roladki z kurczaka i pora
55 min
Karbonatki
30 min
Pieczone kieszonki z kurczaka z frytkami
50 min