Zupa krem z żółtych warzyw, kurczak z ziemniakami na Varomie i czekoladowe fondanty

4.1 7 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje

Składniki

  • 70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 70 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 30 g oleju
  • 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 950 g ziemniaków w tym 250 g pokrojonych na kawałki i 700 g pokrojonych w 1 cm plastry
  • 100 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 250 g marchewki w tym 100 g pokrojonej na kawałki i 150 g pokrojonej w ukośne, 1 cm plastry
  • 50 g selera naciowego bez łyka, pokrojonego w 2 cm plastry
  • 450 g żółtej fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 150 g różyczek brokułu
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka curry, mielonego
  • 100 g pasty ajvar łagodnej lub pikantnej (patrz wskazówka)
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1030.5 kcal / 4311.7 kJ
Białko 42 g
Tłuszcz 50.7 g
Węglowodany 107.5 g
Błonnik 17.1 g
Tłuszcz nasycony 23.7 g
Sód 1289.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...