Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem z żółtych warzyw, kurczak z ziemniakami na Varomie i czekoladowe fondanty
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje
Składniki
-
70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
-
70 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
-
80 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
2 jajka
-
40 g cukru
-
35 g mąki pszennej
-
1 czubata łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
-
500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonych na 3 cm kawałki
-
30 g oleju
-
1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
950 g ziemniaków w tym 250 g pokrojonych na kawałki i 700 g pokrojonych w 1 cm plastry
-
100 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
250 g marchewki w tym 100 g pokrojonej na kawałki i 150 g pokrojonej w ukośne, 1 cm plastry
-
50 g selera naciowego bez łyka, pokrojonego w 2 cm plastry
-
450 g żółtej fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej
-
800 g wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
150 g różyczek brokułu
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 łyżeczka curry, mielonego
-
100 g pasty ajvar łagodnej lub pikantnej (patrz wskazówka)
-
natka pietruszki, świeża posiekana, do posypania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1030.5 kcal /
4311.7 kJ
Białko
42 g
Tłuszcz
50.7 g
Węglowodany
107.5 g
Błonnik
17.1 g
Tłuszcz nasycony
23.7 g
Sód
1289.2 mg