Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki (TM7)

Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki (TM7)

Brak ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje

Składniki

  • soczewicy, suszonej dowolnej (patrz wskazówka)
    75 g
  • wody
    1350 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    70 g
  • cebuli szalotki (ok. 15 g)
    ½
  • oleju sezamowego, prażonego plus dodatkowa ilość do skropienia
    20 g
    20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
  • soli
    1 - ½ łyżeczki
  • papryki słodkiej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • oregano, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
    ¼ łyżeczki
  • suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
    50 g
  • oliwy z oliwek
    5 g
  • makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
    160 g
  • ziarna sezamu, białego do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 612.4 kcal / 2562.2 kJ
Białko 25.2 g
Tłuszcz 14.9 g
Węglowodany 104 g
Błonnik 8.8 g
Tłuszcz nasycony 2.3 g
Sód 1282 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji

Możesz także polubić...