
Urządzenia i Akcesoria
Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki (TM7)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje
Składniki
-
soczewicy, suszonej dowolnej (patrz wskazówka)75 g
-
wody1350 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
marchewki pokrojonej na kawałki70 g
-
cebuli szalotki (ok. 15 g)½
-
oleju sezamowego, prażonego plus dodatkowa ilość do skropienia20 g
-
soli1 - ½ łyżeczki
-
papryki słodkiej, mielonej½ łyżeczki
-
oregano, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji¼ łyżeczki
-
suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki50 g
-
oliwy z oliwek5 g
-
makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti160 g
-
ziarna sezamu, białego do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
612.4 kcal /
2562.2 kJ
Białko
25.2 g
Tłuszcz
14.9 g
Węglowodany
104 g
Błonnik
8.8 g
Tłuszcz nasycony
2.3 g
Sód
1282 mg