Mandelzopf

4.9 19 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
12 Portionen

Składniki

Teig
  • Milch
    320 g
  • Zucker
    2 EL
  • Hefe (ca. 20 g)
    ½ Würfel
  • Zopfmehl
    500 g
    500 g Weissmehl
  • Salz
    1 ½ TL
  • Butter in Stücken
    60 g
Füllung
  • Zucker
    180 g
  • Zitrone Schale mit dem Sparschäler abgezogen
    1
  • Mandeln, ganz, ungeschält
    180 g
  • Wasser
    60 g
  • Mehl für die Arbeitsfläche
    etwas
  • Milch zum Bestreichen
    1 EL
  • Ei zum Bestreichen
    1
Glasur
  • Zitronensaft
    3 TL

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 Portion

Sód 314.1 mg
Białko 10 g
Kalorie 1578.4 kJ / 377.2 kcal
Tłuszcz 13.5 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 4.1 g
Węglowodany 51.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...