Zupa jarzynowa z zacierkami i kurczak szarpany BBQ z pampuchami i bułkami

4.3 7 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji

Składniki

  • 90 g kaszy manny plus opcjonalnie dodatkowo 1 łyżka
  • 610 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 3 jajka
  • 10 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 szczypta kurkumy, mielonej (opcjonalnie)
  • 240 g mleka w temp. pokojowej, plus dodatkowa ilość do posmarowania bułek
    240 g maślanki, powstałej po ubiciu masła (patrz wskazówka), w temp. pokojowej, plus dodatkowa ilość do posmarowania bułek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 40 g drożdży świeżych pokruszonych
    4 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 1 czubata łyżeczka soli
Zupa jarzynowa
  • 200 g warzyw, mieszanych np. marchewki, korzenia pietruszki, selera, kalafiora, kalarepy, pokrojonych na kawałki
  • 130 - 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 - 4 ząbki czosnku
  • 150 - 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 1 podudzie z kurczaka, ze skórą (opcjonalnie) wędzone
    skrzydełka z kurczaka, wędzone
  • 1 ½ łyżeczki soli plus 1 szczypta
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 - 3 grzyby, suszone (opcjonalnie)
  • 900 - 1500 g wody (patrz wskazówka)
  • 300 - 400 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 4-5 cm kawałki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • 100 g sosu barbecue
  • 200 g przecieru pomidorowego, typu passata

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 622.8 kcal / 2605.6 kJ
Białko 32.8 g
Tłuszcz 11.5 g
Węglowodany 96.3 g
Błonnik 7.5 g
Tłuszcz nasycony 3.7 g
Sód 1321.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...