Gratin de riz aux pommes

Brak ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
10 portions

Składniki

  • 250 g de riz, blanc, rond (pour dessert)
  • 800 g de lait
  • 100 g de beurre en morceaux et un peu plus pour saoupoudrer
  • 1 pincée de sel
  • 1 c. à café de sucre vanillé
  • 2 - 3 c. à soupe de rhum (opcjonalnie) selon les goûts
  • 2 - 3 c. à soupe de raisins secs (opcjonalnie) selon les goûts
  • 600 g de pommes, acidulées épluchées, épépinées, en morceaux
  • 20 g de jus de citron, fraîchement pressé
  • 80 - 100 g de sucre selon les goûts et un peu plus pour saupoudrer
  • 5 œufs
  • 1 c. à café de pâte citron-sel, faite maison (opcjonalnie) (voir conseil)
  • ½ c. à café de cannelle moulue (opcjonalnie)
  • 100 g d'amandes effilées

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Kalorie 377.3 kcal / 1578.4 kJ
Białko 10.2 g
Tłuszcz 18.8 g
Węglowodany 44.2 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Sód 92.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...