Urządzenia i Akcesoria
Świąteczne trifle piernikowe
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
12 porcji
Składniki
Budyń czekoladowy
-
100 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
-
750 g mleka w temp. pokojowej
-
2 jajka
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
40 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
30 g skrobi ziemniaczanej
Ciasto piernikowe
-
1 jajko
-
100 g maślanki
-
80 g oleju
-
70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
30 g miodu, płynnego
-
15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
150 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki korzenna przyprawa do piernika
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Bita śmietana i montaż deseru
-
500 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
pierniczki małe, do dekoracji (patrz wskazówka)
-
rozmaryn, świeży do dekoracji (patrz wskazówka)
-
żurawina, świeża do dekoracji (patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
135.7 mg
Białko
7.4 g
Kalorie
1868.5 kJ /
446.6 kcal
Tłuszcz
32.9 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
16.7 g
Węglowodany
32.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SŁODKI STÓŁ
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kokosowe półkule z truskawką i bezą
12 godz.
Arbuz w czekoladzie na patyku
1 godz.
Kosmiczny tort
3 godz.
Lizaki z suszonymi truskawkami
40 min
Perłowy tort piętrowy
72 godz.
Galaretki z owocami
1 godz. 35 min
Sałatka grecka ze spiralizowanym ogórkiem (TM7, TM6, TM5)
25 min
Czarno-białe ciasteczka
2 godz.
Pierniczkowe pianki (marshmallows)
7 godz.
Reniferki z pomarańczowego brownie
1 godz.
Ciastka klocki
1 godz. 40 min