Urządzenia i Akcesoria
Świąteczne trifle piernikowe
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
12 porcji
Składniki
Budyń czekoladowy
-
100 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
-
750 g mleka w temp. pokojowej
-
2 jajka
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
40 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
30 g skrobi ziemniaczanej
Ciasto piernikowe
-
1 jajko
-
100 g maślanki
-
80 g oleju
-
70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
30 g miodu, płynnego
-
15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
150 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki korzenna przyprawa do piernika
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Bita śmietana i montaż deseru
-
500 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
pierniczki małe, do dekoracji (patrz wskazówka)
-
rozmaryn, świeży do dekoracji (patrz wskazówka)
-
żurawina, świeża do dekoracji (patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
135.7 mg
Białko
7.4 g
Kalorie
1868.5 kJ /
446.6 kcal
Tłuszcz
32.9 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
16.7 g
Węglowodany
32.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SŁODKI STÓŁ
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Tureckie delicje (Lokum)
26 godz. 50 min
Makaron z pesto z groszku
30 min
Spiralizowane suszone jabłka z czekoladą (TM5)
6 godz. 15 min
Kakaowe mini galette z gruszkami (TM6, TM7)
1 godz. 30 min
Waniliowe ciasto ze spiralizowanymi jabłkami (TM6, TM7)
1 godz. 20 min
Tort z niespodzianką
12 godz.
Ciasto Lodowa Kraina
8 godz. 40 min
Ciasto jubileuszowe
2 godz. 30 min
Czekoladowa tarta ze spiralizowaną gruszką (TM5)
1 godz. 15 min
Lody pistacjowe
9 godz. 30 min
Sushi nigiri
1 godz.
Zimowa czekolada do picia
10 min