Kakaowe mini galette z gruszkami
TM6

Kakaowe mini galette z gruszkami

(Brak ocen)

Składniki

Sos karmelowy

  • 250 g cukru
    lub 250 g brązowego cukru
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 g masła, zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
  • 1030 g wody
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny
  • 1 łyżka octu

Kruche ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 50 g cukru pudru
  • 120 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Konfitura figowa

  • 200 g fig, świeżych, bez twardych części, pokrojonych w ćwiartki
  • 70 g cukru
    lub 70 g brązowego cukru
  • 50 g czerwonego wina
  • 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Formowanie i pieczenie

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • 2 gruszki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
  • mąka pszenna, do oprószenia
  • cukier, do posypania
    lub brązowy cukier, do posypania
  • 4 łyżeczki migdałów, w płatkach
  • lody waniliowe, do podania (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4790.9 kJ / 1145.1 kcal
Białko
9.6 g
Węglowodany
160.3 g
Tłuszcz
55.1 g
Tłuszcz nasycony
33.2 g
Błonnik
7.9 g
Sód
80.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy