Urządzenia i Akcesoria
Kakaowe mini galette z gruszkami (TM6, TM7)
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
Sos karmelowy
-
250 g brązowego cukru250 g cukru
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
-
1030 g wody
-
1 łyżeczkę soku z cytryny
-
1 łyżka octu
Kruche ciasto
-
200 g mąki pszennej
-
20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
50 g cukru pudru
-
120 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
50 g zimnej wody
-
1 szczypta soli
Konfitura figowa
-
200 g fig świeżych, bez twardych części, pokrojonych w ćwiartki
-
70 g brązowego cukru70 g cukru
-
50 g czerwonego wina
-
10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Formowanie i pieczenie
-
1 żółtko
-
1 łyżka wody
-
2 gruszki bez gniazd nasiennych, pokrojone w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
-
mąka pszenna do oprószenia
-
brązowy cukier, do posypaniacukier do posypania
-
4 łyżeczki migdałów, w płatkach
-
lody waniliowe do podania (patrz wskazówka)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
80.1 mg
Białko
9.6 g
Kalorie
4790.9 kJ /
1145.1 kcal
Tłuszcz
55.1 g
Błonnik
7.9 g
Tłuszcz nasycony
33.2 g
Węglowodany
160.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Świąteczne ciasto Stollen z twarogiem
2 godz. 30 min
Kolorowe wrapy z krojonymi warzywami (TM7, TM6, TM5)
35 min
Truskawkowe parfait z białą czekoladą i pistacjami
5 godz.
Jajka po szkocku w falafelach z sosem jogurtowym
50 min
Ryż z kurczakiem i pieczarkami
30 min
Wegańskie curry z bakłażanem
50 min
Wegański pad thai ze spiralizowanych batatów (TM5)
45 min
Czekoladowa tarta ze spiralizowaną gruszką (TM5)
1 godz. 15 min
Indyk pieczony z cytrynowym farszem
5 godz. 30 min
Curry z ciecierzycy z orkiszowymi podpłomykami
40 min
Rogaliki orzechowe
2 godz.
Ciasto orzechowo-kawowe z Varomy
1 godz.