Ciasto jubileuszowe
TM5 TM6

Ciasto jubileuszowe

4.4 (15 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 250 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 6 jajek, w temp. pokojowej
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mleka, w temp. pokojowej

Krem z białej czekolady

  • 180 - 200 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 250 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki

Bita śmietana i dekoracja

  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
  • 30 g cukru pudru
  • 2 opakowania fixu do bitej śmietany
  • 150 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • mieszane owoce, świeże, np. truskawki, maliny, borówki amerykańskie, do dekoracji (ok. 500 g)
  • liście mięty, świeże, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2032.9 kJ / 485.9 kcal
Białko
6.4 g
Węglowodany
39.8 g
Tłuszcz
34.2 g
Tłuszcz nasycony
20.5 g
Błonnik
0.5 g
Sód
168.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy