
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 200 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 6 jajek w temp. pokojowej
- 70 g skrobi ziemniaczanej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g mleka w temp. pokojowej
Krem z białej czekolady
- 180 - 200 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 250 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
Bita śmietana i dekoracja
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 30 g cukru pudru
- 2 opakowania fixu do bitej śmietany
- 150 g wody mineralnej, niegazowanej
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- mieszane owoce, świeże np. truskawki, maliny, borówki amerykańskie, do dekoracji (ok. 500 g)
- liście mięty, świeże do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 485.9 kcal / 2032.9 kJ
- Białko
- 6.4 g
- Tłuszcz
- 34.2 g
- Węglowodany
- 39.8 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.5 g
- Sód
- 168.7 mg