Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 8 wafelków do lodów, średniej wielkości
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
- 8 łyżeczek posypki cukrowej, kolorowej (ok. 30 g)
Kakaowe spody kapeluszy
- 130 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 40 g kakao, niesłodzonego, naturalnego
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 szczypta soli
Krem kakaowy
- 400 g mleka
- 50 g mąki pszennej
- 30 g kakao, niesłodzonego, naturalnego
- 55 - 80 g cukru
Składanie i dekorowanie kapeluszy
- 60 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
- lukier królewski, do dekoracji (patrz wskazówka)
- barwniki spożywcze, np. fioletowe i zielone
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 2371.6 kJ / 566.8 kcal
- Białko
- 9.4 g
- Węglowodany
- 66.6 g
- Tłuszcz
- 31.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 18.8 g
- Błonnik
- 7.6 g
- Sód
- 135 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Domek z piernika
5h 30 min
Trufle nietoperze z dynią
2h 30 min
Halloweenowy poncz
20min
Halloweenowe mleczne bułki
5h
Halloweenowe parówkowe paluchy
1h 10 min
Straszne przekąski
1h 30min
Czekoladowe ciasto-trumna bez mąki
2u. 45min
Hot dogi pieski
40 min
Babeczki nietoperze na Halloween
2h
Dżdżownice w czekoladowej ziemi
2h 20 min
Cake pops na Halloween
4 Std. 15 Min
Bezowe duszki
3 Std.