Urządzenia i Akcesoria
Kalafior tikka masala
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
60 g masła, pokrojonego na kawałki60 g masła klarowanego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
800 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
2 łyżeczki przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
-
1 łyżka cukru1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
¼ łyżeczki soli
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
450 - 500 g różyczek kalafiora
-
350 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
50 - 80 g jogurtu naturalnego plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
447.2 mg
Białko
13.6 g
Kalorie
2032 kJ /
485.7 kcal
Tłuszcz
27.9 g
Błonnik
13 g
Tłuszcz nasycony
15.7 g
Węglowodany
52.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Makaron z soczewicy z pieczonymi warzywami i tahini
30 min
Wegański pad thai z tofu
45 min
Makaron z ciecierzycy z warzywami w sosie tahini
30 min
Ryż z kimchi i jajkiem w stylu koreańskim
50 min
Papryki faszerowane szpinakiem z sosem miętowym
55 min
Steki kalafiorowe z purée fasolowym
25 min
Wegańskie fajitas z tofu i warzywami
25 min
Wegański sos boloński z zamiennikiem parmezanu
50 min
Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)
55 min
Wegańskie chili z batatami i fasolą
30 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 godz. 5 min
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45 min