Urządzenia i Akcesoria
Kalafior tikka masala
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
60 g masła klarowanego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
800 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
2 łyżeczki przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
-
1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
¼ łyżeczki soli
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
450 - 500 g różyczek kalafiora
-
350 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
50 - 80 g jogurtu naturalnego plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
485.7 kcal /
2032 kJ
Białko
13.6 g
Tłuszcz
27.9 g
Węglowodany
52.3 g
Błonnik
13 g
Tłuszcz nasycony
15.7 g
Sód
447.2 mg