
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 50 g miodu
- 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 szczypta soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
- 200 g sera feta w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
- 150 g sera mascarpone w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
- 1 łyżeczka przyprawy za'atar (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka ziaren sezamu, prażonych
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 312.5 kcal / 1307.7 kJ
- Białko
- 9.1 g
- Tłuszcz
- 25.2 g
- Węglowodany
- 14.1 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.4 g
- Sód
- 604.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ptysiowa piramida z kremem pomarańczowym (Croquembouche)
14 godz.
Spiralizowana dynia z białą kiełbasą, gorgonzolą i orzechami (TM5)
25 min
Wielkanocne trifle ajerkoniakowe
3 godz. 15 min
Baskijski sernik pistacjowy
9 godz.
Sos duński
15 min
Migdały w karmelu (guirlache nougat)
1 godz. 30 min
Przyprawa za'atar
5 min
Dip z zielonymi oliwkami
10 min
Waniliowe ciasto ze spiralizowanymi jabłkami (TM6)
1 godz. 20 min
Sos ranczerski
2 godz. 15 min
Smażone jabłka z budyniowym kremem waniliowym (TM6)
35 min
Masło czosnkowo-ziołowe
5 min