Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami

Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami

4.8 2.4K ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
12 kawałków

Składniki

  • 200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 200 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 70 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 300 g gruszkę bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 70 g żurawiny, suszonej
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 39.4 mg
Białko 3.9 g
Kalorie 1350.4 kJ / 322.8 kcal
Tłuszcz 15.7 g
Błonnik 2.9 g
Tłuszcz nasycony 9.5 g
Węglowodany 43.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...