
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 70 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 300 g gruszek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 70 g żurawiny, suszonej
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1350.4 kJ / 322.8 kcal
- Białko
- 3.9 g
- Węglowodany
- 43.2 g
- Tłuszcz
- 15.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.5 g
- Błonnik
- 2.9 g
- Sód
- 39.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy)
2h 50 min
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1h 20min
Borówki pod kruszonką
50 Min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1h 55min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1 Std.
Szybkie ciasto ze śliwkami
1 Std. 10 Min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2h 10min
Tort Sachera
3h 30 min
Ciasto dyniowo-jabłkowe
3h
Owoce zapiekane pod kruszonką „ze wszystkiego”
50 Min
Sernik skubany
1h 30min
Jogurtowe ciasto z borówkami
1h 15min