Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g wody
-
15
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 3 łyżeczki cukru
- 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 120 g jogurtu naturalnego
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 - 2 łyżeczki czosnku, granulowanego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1048.8 kJ / 250.7 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 36.8 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.9 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 376 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Podpłomyki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
30min
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1h 30 min
Czosnkowe chlebki naan
30min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45min
Bawarski chleb preclowy
2 godz.
Korma z wołowiny
3 Std. 10 Min
Tost z jogurtem tahini i grzybami miso
45min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6)
1hod.
Gofry z wędzonym łososiem i puszystym serem feta
45min
Indyjski ryż z kuminem
25min
Wieprzowina vindaloo
4 Std. 15 Min
Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)
55 Min