![Carciofi romani gratinati Carciofi romani gratinati](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/45823B29-B246-4368-B4C6-E1B787E3644A/Derivates/01B715B8-9AED-4C03-B50A-9829249C5F2B.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 6 carciofi, tipo mammole, mondati e a metà
- 1 limone, il succo
- 1 cucchiaio di farina tipo 00
- 600 g di acqua
- 3 pizzichi di sale
- 50 g di succo di limone
- 2 cucchiai di olio extravergine di oliva
- 2 pizzichi di pepe nero macinato
- 20 g di pane raffermo
-
20
g di pecorino Romano a pezzi (2 cm)
lub 20 g di Parmigiano Reggiano, a pezzi (2 cm) - 10 foglie di menta fresca, lavate e asciugate
- 12 mozzarelline ciliegine
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 4794.8 kJ / 1146 kcal
- Białko
- 79.3 g
- Węglowodany
- 20.8 g
- Tłuszcz
- 83.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 46.3 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 2381.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Carciofi alla romana
50 Min
Carciofi ripieni
50 Min
Piccole parmigiane filanti al vapore
2h 35min
Fave al guanciale
35 min
Polpette di carciofi e scamorza
1 Std.
Involtini di verza capunet agrodolci
35 min
Carciofi all'aceto light
45 Min
Torta di spinaci e carote al vapore
1 Std. 5 Min
Tortino di carciofi, prezzemolo e menta
35 min
Fagottini di melanzane
1h 45min
Carciofi trifolati
30 Min
Carciofi stufati
30 Min