Zajączki z kremu cytrynowego
TM5 TM6

Zajączki z kremu cytrynowego

4.3 (27 ocen)

Składniki

Uszy zajączków

  • 2 białka
  • 60 g cukru
  • 3 żółtka
  • 35 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej

Krem cytrynowy

  • 50 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), plus skórka pokrojona zesterem na 2 cm paski, do dekoracji
  • 180 - 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 400 g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na kawałki
    lub 400 g twarogu sernikowego, z wiaderka, śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • ozdoby z masy cukrowej (np. cukrowe oczy)
  • skórka z cytryny, pokrojona zesterem na 2 cm paski, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1288.8 kJ / 308 kcal
Białko
10.7 g
Węglowodany
31.3 g
Tłuszcz
15.9 g
Tłuszcz nasycony
8.7 g
Błonnik
0.3 g
Sód
272.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy