![Mini Classic Polish "torts" Mini Classic Polish "torts"](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/9097942c150363946dc5a6ad14367288/Derivates/4cc41dc14a32071d3b1e8c013080e080471f1cc6.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sponge
- butter, to grease
- 120 g plain flour, plus extra to dust
- 4 eggs
- 120 g white sugar
- 1 tsp natural vanilla extract
- ½ tsp baking powder
- 2 pinches sea salt
Blueberry jam
- 250 g fresh blueberries (see Tips)
- 100 g jam sugar
- 50 g water
- 1 ½ tsp freshly squeezed lemon juice
- 1 tsp vegetable oil
Lemon water
- 70 g water
- 20 g freshly squeezed lemon juice
- 300 g fresh mixed berries, of choice, small berries halved and larger berries sliced
Cream mixture
- 250 g mascarpone cheese (see Tips)
- 300 g pouring (whipping) cream
- 20 g icing sugar
- 1 tsp natural vanilla extract
- fresh mixed berries, extra of choice to decorate
- fresh mint, leaves only to decorate
- Wartości odżywcze
- na 4 portions
- Kalorie
- 16850.2 kJ / 4027.3 kcal
- Białko
- 63 g
- Węglowodany
- 463.4 g
- Tłuszcz
- 223.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 123.8 g
- Błonnik
- 21.3 g
- Sód
- 1730.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Caramel peach brioche
2 Std. 15 Min
Spring rolls with vegetable filling (Thermomix® Cutter)
1h
Traditional French chocolate canelé
49 Std.
German cinnamon stars (Zimtsterne)
1ч. 30 мин.
Boston Bun
2 Std. 45 Min
High protein natural yoghurt (Diabetes, TM6)
34h 20 min
Panettone
34 godz. 25 min
Paris–Brest with praline cream
26h
Mini chocolate bundts
45min
Freeform basic bread
1 godz. 35 min
Thermomumma white sandwich bread loaf
2 godz. 35 min
Magnolia Kitchen Swiss meringue buttercream
45min