Pizza z mortadellą, pistacjami i burratą

Pizza z mortadellą, pistacjami i burratą

4.8 201 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
3 porcje

Składniki

Pesto pistacjowe
  • 50 - 60 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych
  • 20 g sera parmezan
    20 g sera grana padano
  • 5 g liści bazylii, świeżych
  • ½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • 40 g oliwy z oliwek
Ciasto
  • 180 g wody letniej
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych (patrz wariant)
  • 300 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00 plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Pieczenie
  • 1 kulka sera mozzarella (125 g), odsączona na papierowych ręcznikach
  • 6 - 7 plastrów włoskiej mortadelli (ok. 120 g)
  • 1 kulka sera burrata (125 g), odsączona

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1689.9 mg
Białko 25.4 g
Kalorie 2249.8 kJ / 537.7 kcal
Tłuszcz 45.1 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 14.7 g
Węglowodany 9.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...