Urządzenia i Akcesoria
Pizza z mortadellą, pistacjami i burratą
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
3 porcje
Składniki
Pesto pistacjowe
-
50 - 60 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych
-
20 g sera grana padano20 g sera parmezan
-
5 g liści bazylii, świeżych
-
½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
-
40 g oliwy z oliwek
Ciasto
-
180 g wody letniej
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych (patrz wariant)
-
300 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00 plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
½ łyżeczki cukru
-
1 łyżeczka soli
Pieczenie
-
1 kulka sera mozzarella (125 g), odsączona na papierowych ręcznikach
-
6 - 7 plastrów włoskiej mortadelli (ok. 120 g)
-
1 kulka sera burrata (125 g), odsączona
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1689.9 mg
Białko
25.4 g
Kalorie
2249.8 kJ /
537.7 kcal
Tłuszcz
45.1 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
14.7 g
Węglowodany
9.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Katalog świąteczny
25 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pistacjowa carbonara
40 min
Feta ubijana z mascarpone z sosem miodowym
20 min
Sos Reuben
10 min
Szparagi w tempurze z serowym fondue
45 min
Orzechowe ravioli z szampańskim sosem
1 godz. 30 min
Pieczone sajgonki z warzywami (TM6, TM7)
1 godz. 30 min
Zielone bao z szarpaną kaczką
1 godz. 45 min
Tarta ze szparagami i szynką
1 godz.
Bao Burger z bananiną hoisin i piklowanymi ogórkami z mango
1 godz. 35 min
Pesto pistacjowe
10 min
Podpłomyki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
30 min
Wytrawny naleśnik dutch baby z serem kanapkowym
45 min