Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2000 g ogórków gruntowych, z odciętymi końcówkami
- 50 g soli
- 4 - 6 ząbków czosnku (patrz wskazówka)
- 200 g wody
- 300 g octu, białego, 10%
- 150 g oleju
- 300 g cukru
- 2 - 3 łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (patrz wskazówka)
- ½ - 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 5 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie)
- 2 liście laurowe, suszone (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 2378.7 kJ / 568.5 kcal
- Białko
- 3.1 g
- Węglowodany
- 76.2 g
- Tłuszcz
- 30.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 3888.1 mg
Alternatywne przepisy
Ogórki w pikantnej zalewie (TM6)
3u. 30min
Ogórki w zalewie curry (TM6)
25 min
Sałatka szwedzka z krojonych ogórków (TM6)
2h 30 min
Sałatka szwedzka z krojonych ogórków (TM5)
2h 30 min
Ogórki w zalewie gyros (TM5)
6 Std. 30 Min
Pikle z krojonej cukinii (TM6)
48h 25min
Pikle z krojonej cukinii (TM5)
48h 25min
Pikle z krojonych ogórków (TM5)
48 Std. 20 Min
Pikle z ogórków w zalewie musztardowej
1h
Ogórki w zalewie gyros (TM6)
6 Std. 30 Min
Sałatka z krojonych warzyw do słoików (TM6)
2u. 45min
Ogórki w zalewie curry (TM5)
25 min