![Jeżynowe mojito Jeżynowe mojito](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/a0225580-d370-4a71-bb48-e9820a07df0a/Derivates/f5e52e3f-e4ae-45b5-9fe8-85b1aa179065.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Syrop jeżynowy
- 200 g wody
-
400
g jeżyn, świeżych
lub 400 g jeżyn, mrożonych - 100 g cukru
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Jeżynowe mojito
- 16 jeżyn, świeżych
- 500 g kostek lodu (patrz wskazówka)
- 2 limonki ekologiczne, obrane, przekrojone na pół
- 15 g liści mięty, świeżych
- 200 g wody mineralnej, gazowanej schłodzonej
- 160 g białego rumu
- Wartości odżywcze
- na 1 szklankę
- Kalorie
- 245.8 kcal / 1028.5 kJ
- Białko
- 1.8 g
- Tłuszcz
- 0.7 g
- Węglowodany
- 39.5 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Sód
- 17 mg