
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruche ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- 20 g mleka
- 80 g cukru pudru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie twarogowe i wykończenie
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- 50 g cukru pudru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 500 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- mąka pszenna do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 276.4 kcal / 1156.6 kJ
- Białko
- 7.7 g
- Tłuszcz
- 14.4 g
- Węglowodany
- 29 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.4 g
- Sód
- 156.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 Std. 45 Min
Puszyste ciasto pomarańczowe
1 Std. 50 Min
Bułki maślane z ziarnami
2 Std.
Piegusek na białkach
1 Std.
Ciasto orzechowe z 3 składników
1 Std. 20 Min
Chleb zawijany ze słodkim nadzieniem
1 Std. 50 Min
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1 Std. 20 Min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1 Std.
Świąteczne ciasto Stollen z twarogiem
2 Std. 30 Min
Sernik skubany
1 Std. 30 Min
Warkocz makowy
2 Std. 45 Min
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1 Std. 15 Min