Kopiec kreta z truskawkami
TM6 TM5

Kopiec kreta z truskawkami

4.6 (260 ocen)

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki

Ciasto czekoladowe

  • 2 jajka
  • 180 g cukru
  • 260 g mąki pszennej
  • 220 g mleka
  • 150 g oleju
  • 35 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem truskawkowy

  • 700 g truskawek, świeżych
  • 70 - 100 g cukru
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
  • 4 łyżki wody
  • gorąca woda, do rozpuszczenia żelatyny
  • 500 g śmietany, 36% tłuszczu, mocno schłodzonej (patrz wskazówka)

Przełożenie

  • 2 - 3 łyżki dżemu truskawkowego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1664.6 kJ / 397.9 kcal
Białko
5.1 g
Węglowodany
40.4 g
Tłuszcz
25.2 g
Tłuszcz nasycony
10 g
Błonnik
2.8 g
Sód
77.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy