
Urządzenia i Akcesoria
Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM6)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
16 porcji
Składniki
Krem cytrynowy (lemon curd)
-
85 g cukru
-
10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
-
40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
2 jajka, rozmiar L
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
Tartaletki z ciasta francuskiego
-
1 jajko
-
1 łyżka mleka
-
2 płaty ciasta francuskiego (ok. 275 g każdy)
-
1 - 1 ½ łyżki cukru do posypania
Krem cytrynowy z mascarpone i wykończenie
-
600 g nektarynek dojrzałych, nieobranych, bez pestek, przekrojonych na pół, z odciętymi końcami (patrz wskazówka)
-
250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
80 g śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej
-
2 łyżki orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych posiekanych, do dekoracji
-
liście mięty, świeże do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
343.2 kcal /
1435.9 kJ
Białko
5.6 g
Tłuszcz
24.3 g
Węglowodany
26.9 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
9.4 g
Sód
160.3 mg