Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym  z mascarpone (TM6)

Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM6)

4.7 49 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
16 porcji

Składniki

Krem cytrynowy (lemon curd)
  • 85 g cukru
  • 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 jajka, rozmiar L
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
Tartaletki z ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 płaty ciasta francuskiego (ok. 275 g każdy)
  • 1 - 1 ½ łyżki cukru do posypania
Krem cytrynowy z mascarpone i wykończenie
  • 600 g nektarynek dojrzałych, nieobranych, bez pestek, przekrojonych na pół, z odciętymi końcami (patrz wskazówka)
  • 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej
  • 2 łyżki orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych posiekanych, do dekoracji
  • liście mięty, świeże do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 343.2 kcal / 1435.9 kJ
Białko 5.6 g
Tłuszcz 24.3 g
Węglowodany 26.9 g
Błonnik 1.3 g
Tłuszcz nasycony 9.4 g
Sód 160.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...