Chlebek maślany z kremem chantillly i sosem malinowym

Chlebek maślany z kremem chantillly i sosem malinowym

5.0 5 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
12 kromek

Składniki

Chlebek maślany
  • 50 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
    10 g cukru waniliowego
  • 25 g świeżych drożdży pokruszonych
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 130 g mleka
  • 1 żółtko
  • 30 - 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
  • 50 g orzechów pistacjowych, niesolonych
Sos malinowy
  • 400 g malin, świeżych
    400 g malin, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 10 g wody
  • 40 g cukru
Krem chantilly
  • 50 g cukru
  • ½ laski wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)
  • 500 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 2 łyżki masła klarowanego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kromkę

Sód 646.7 mg
Białko 12.9 g
Kalorie 2607.9 kJ / 623.3 kcal
Tłuszcz 40 g
Błonnik 4.5 g
Tłuszcz nasycony 22.2 g
Węglowodany 55.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...