Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
1200
g truskawek, świeżych
lub 1200 g truskawek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych - 400 g cukru żelującego 3:1
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 g oleju o neutralnym smaku (np. słonecznikowego lub kokosowego, patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1249.9 kJ / 298.7 kcal
- Białko
- 1.2 g
- Węglowodany
- 69.5 g
- Tłuszcz
- 2.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Sód
- 87.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dżem morelowy (z cukrem żelującym 3:1)
1u. 10min
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
1u.
Dżem z owoców jagodowych
1u.
Dżem z czarnej porzeczki
35 min
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50min
Dżem morelowy z imbirem (z mieszanką żelującą 3:1)
1u.
Marmolada truskawkowa z Aperolem®
20 min
Dżem z owoców leśnych
40 min
Dżem z truskawek (z mieszanką żelującą 3:1)
30 min
Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym 2:1)
1u.
Dżem truskawkowy
1h 5min
Dżem malinowy
40 min