Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 300 g kapusty kiszonej, dokładnie odciśniętej (patrz wskazówka)
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 500 g wody
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 500 g resztek mięsa, ugotowanego, z rosołu, całkowicie ostudzonego, pokrojonego na 3 cm kawałki
- ¾ - 1 łyżeczkę soli
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Ciasto
- 300 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów
- 30 g oleju
- 550 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- sól, do gotowania pierogów
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2248.7 kJ / 537.5 kcal
- Białko
- 28.3 g
- Węglowodany
- 75.6 g
- Tłuszcz
- 13.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Błonnik
- 4.4 g
- Sód
- 744.1 mg
Alternatywne przepisy
Pyzy z mięsem
1 Std. 20 Min
Kopytka
40 min
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1 Std. 35 Min
Krokiety z mięsem i pieczarkami
1h 15min
Pierogi z mięsem
1h
Pierogi z serem i jagodami
1h 15min
Pierogi z kapustą i grzybami
2h 40min
Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu
2 Std.
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2 Std.
Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i kaszą jęczmienną
1h 30min
Oponki serowe
45 min
Faworki - róże
1 godz. 10 min