
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Karmelizowany słonecznik
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 40 g mleka
- 300 g słonecznika łuskanego
Biszkopt kakaowy
- 8 jajek
- 180 g cukru
- 190 g mąki pszennej
- 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 40 g oleju
Krem śmietanowy i krem kajmakowy ze słonecznikiem
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 500 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 10 g cukru pudru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 300 g masy kajmakowej schłodzonej, podzielonej na kawałki
- 250 g kawy, zaparzonej typu espresso lub rozpuszczalnej, ostudzonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 453 kcal / 1895.5 kJ
- Białko
- 9.9 g
- Tłuszcz
- 31.5 g
- Węglowodany
- 36.3 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.4 g
- Sód
- 174.7 mg