Orkiszowa pizza z szynką długodojrzewającą
TM6 TM5

Orkiszowa pizza z szynką długodojrzewającą

4.9 (229 ocen)

Składniki

  • 60 g ziaren orkiszu (patrz wariant)
  • 240 g mąki pszennej, typu 450
  • 165 g wody, letniej
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 25 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 125 g sera mozzarella (1 kulka), odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki
  • 100 g sera żółtego, np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki
  • 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
  • 1 cebula, mała (ok. 50 g)
  • 8 - 10 plastrów szynki długodojrzewającej, np. prosciutto lub serrano, porwanej na kawałki
  • rukola, ilość do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2361 kJ / 564 kcal
Białko
29 g
Węglowodany
60 g
Tłuszcz
23 g
Tłuszcz nasycony
10 g
Błonnik
6 g
Sód
1933 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy