Orkiszowa pizza z szynką długodojrzewającą

Orkiszowa pizza z szynką długodojrzewającą

4.8 294 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • 60 g ziaren orkiszu (patrz wariant)
  • 240 g mąki pszennej typu 450
  • 165 g wody letniej
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 25 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 125 g sera mozzarella (1 kulka), odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki
  • 100 g sera żółtego np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki
  • 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
  • 1 cebula mała (ok. 50 g)
  • 8 - 10 plastrów szynki długodojrzewającej np. prosciutto lub serrano, porwanej na kawałki
  • rukola ilość do podania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1933 mg
Białko 29 g
Kalorie 2361 kJ / 564 kcal
Tłuszcz 23 g
Błonnik 6 g
Tłuszcz nasycony 10 g
Węglowodany 60 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...