
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g ziaren orkiszu (patrz wariant)
- 240 g mąki pszennej typu 450
- 165 g wody letniej
-
10
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 25 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- ½ łyżeczki cukru
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 125 g sera mozzarella (1 kulka), odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki
- 100 g sera żółtego np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki
- 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
- 1 cebula mała (ok. 50 g)
- 8 - 10 plastrów szynki długodojrzewającej np. prosciutto lub serrano, porwanej na kawałki
- rukola ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 564 kcal / 2361 kJ
- Białko
- 29 g
- Tłuszcz
- 23 g
- Węglowodany
- 60 g
- Błonnik
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Sód
- 1933 mg