Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- unsalted butter, at room temperature, for greasing
- 1 - 2 Tbsp Demerara sugar, to taste
- 700 g plums, ripe but firm, stone removed, bottom trimmed and halved vertically (see tips)
- 1 lemon, finely grated zest and juice
- 160 g caster sugar, plus 1 Tbsp
- 1 vanilla pod, seeds only (see tip)
- 4 medium eggs
- 200 g whole milk
- 100 g whipping cream
- 130 g plain flour
- ½ tsp fine sea salt
- 1 - 2 Tbsp Demerara sugar
- 1 - 2 Tbsp icing sugar, for dusting
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1027.2 kJ / 245.5 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 46 g
- Tłuszcz
- 5.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 131.9 mg
Alternatywne przepisy
Courgette and Pine Nut Cake
50min
Hazelnut banana bread
1h 15min
Thirty second whole orange cake
1h 15min
Roasted Potato Salad
1h
Strawberry Layer Cake (TM6)
2 Std.
Grisons barley soup
1h 15min
Plum and Almond Traybake
1 Std. 5 Min
Plum and Blackberry Upside-Down Cake
1h
Guinness® Bread
1u. 45min
Artisan potato bread
2 Std. 5 Min
Chocolate Chip Scones with Raspberry Jam
50min
Irish Apple Cake with Crème Anglaise
1h 10min