Wiśniowa chmurka

Wiśniowa chmurka

4.9 1.0K ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 8 godz. 30 min
20 porcji

Składniki

Kruchy spód
  • 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 100 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
Galaretka wiśniowa
  • 700 g wody
  • 3 opakowania galaretki wiśniowej, w proszku, słodzonej (ok. 75 g każda)
  • 500 g wiśni, mrożonych, bez pestek nierozmrożonych (patrz wskazówka)
    500 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych, nierozmrożonych (patrz wskazówka)
Beza z migdałami
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 4 - 5 łyżek migdałów, w płatkach (ok. 50 g)
Krem śmietanowy
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 321.8 kcal / 1346.6 kJ
Białko 4.4 g
Tłuszcz 19.3 g
Węglowodany 34.7 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 11 g
Sód 135.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...