Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Weizensauerteig
- 1000 g Wasser, heiß
- 150 g Wasser, lauwarm
- 15 g Sauerteig (Weizensauerteig z. B. von Seitenbacher®)
- 150 g Weizenmehl Type 550 oder 700
Hauptteig und Fertigstellung
- 260 g Wasser, kalt, und etwas mehr zum Bearbeiten
- 5 g frische Hefe (siehe Tipp)
- 400 g Weizenmehl Type 550 oder 700
- 2 TL Salz (10-12 g)
- 1000 g Wasser, heiß
- Roggenmehl Type 1150 oder 960 zum Bearbeiten
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 4255 kJ / 1017 kcal
- Białko
- 35 g
- Węglowodany
- 203 g
- Tłuszcz
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 7.9 g
- Sód
- 2420 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mediterrane Fladenbrote
1 godz. 45 min
Basilikum-Toast mit Kräuterfrischkäse und Zitronenöl
3h
Pfeffer-Brötchen
2h
Italienische Ciabattas
4 Std. 30 Min
Kräuter-Brot-Schleifen
2 Std. 30 Min
Mediterrane Baguettes
4 Std.
Fladenbrot
2h
Volle Kanne Vollkorn-Brot
17h
Das einfachste Dinkel-Buttermilchbrot der Welt
16 Std. 10 Min
Dinkel-Seelen
9 Std.
Dinkel-Ciabattabrötchen
2h
Baguettes auf die Schnelle
50min