![Ricotta dumplings with napoli sauce Ricotta dumplings with napoli sauce](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/F9239E05-72B3-4EA2-BA6A-6EF07CB7BF96/Derivates/4603088D-F0C1-446D-81E2-50E8045B7905.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ricotta cheese
- 1500 g full cream milk
- 40 g white vinegar
Dumplings
- 100 g bread, stale or frozen, cut into pieces
- 100 g Parmesan cheese, crust removed and cut into pieces (3 cm)
- ½ lemon, zest only, no white pith
- 2 sprigs fresh basil, leaves only
- 2 sprigs fresh oregano, leaves only
- 1 tsp sea salt
- olive oil, for greasing
Napoli sauce
- 1 brown onion, cut into halves
- 2 garlic cloves
- 30 g olive oil
- 400 g canned diced tomatoes
- 300 g tomato passata
- 1 tbsp Vegetable stock paste (see Tips)
- 100 g water
- 1 pinch ground black pepper
- Parmesan cheese, grated to serve
- fresh basil, leaves only, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2419 kJ / 576 kcal
- Białko
- 28 g
- Węglowodany
- 49 g
- Tłuszcz
- 29.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.3 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 1904.7 mg
Alternatywne przepisy
Homemade ricotta
1 Std. 15 Min
Ricotta gnocchi
2h
Flaky filo fingers
1 Std. 30 Min
Keftethes (Greek meatballs)
40 Min
Filo spinach slice
55 Min
Gnocchi
1 Std. 40 Min
Wholemeal crumpets
1 Std. 40 Min
Ricotta and polenta chips
2h 20 min.
Fresh pasta dough
1 Std.
Pumpkin and ricotta cannelloni
1 Std. 20 Min
Gozleme
1 Std. 40 Min
Rosemary and thyme polenta chips
1 Std.