Dyniowa kremowa zupa z pastą curry i prażynkami z makaronu ryżowego

Dyniowa kremowa zupa z pastą curry i prażynkami z makaronu ryżowego

4.7 351 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    120 g
  • ząbki czosnku
    2 - 3
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    40 g
  • żółtej pasty curry
    1 łyżka
  • oleju plus dodatkowa ilość do głębokiego smażenia (ok. 500 g)
    20 g
  • dyni Hokkaido pokrojonej na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)
    800 g
  • mleczka kokosowego
    400 g
  • wody
    300 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • sosu sojowego
    2 łyżki
  • pestki dyni uprzednio uprażone, do dekoracji
  • liście kolendry, świeże do dekoracji
  • makaronu ryżowego, suchego Vermicelli (100 g), połamanego na 5-7 cm kawałki
    ½ opakowania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 765.3 kcal / 3201.9 kJ
Białko 12.4 g
Tłuszcz 20.2 g
Węglowodany 123 g
Błonnik 5.8 g
Tłuszcz nasycony 14.5 g
Sód 691 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...