Wersje kompatybilne
Dyniowa kremowa zupa z pastą curry i prażynkami z makaronu ryżowego
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 40 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do głębokiego smażenia (ok. 500 g)
- 800 g dyni Hokkaido, pokrojonej na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 400 g mleczka kokosowego
- 300 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 2 łyżki sosu sojowego
- pestki dyni, uprzednio uprażone, do dekoracji
- liście kolendry, świeże, do dekoracji
- ½ opakowania makaronu ryżowego, suchego, Vermicelli (100 g), połamanego na 5-7 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3201.9 kJ / 765.3 kcal
- Białko
- 12.4 g
- Węglowodany
- 123 g
- Tłuszcz
- 20.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.5 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 691 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora
45 min
Zupa krem z warzyw i pokrzyw z aromatyczną granolą
1 Std. 15 Min
Purée z topinamburu (wegańskie)
50min
Żurek z trawą cytrynową i wasabi
45 min
Zupa dyniowo-paprykowa; Warzywa z pary; Kurczak w kremowym sosie pomidorowym
1h
Korzenne ciasteczka z melasą
40 min
Gomasio z zieloną częścią pora
40 min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50min
Zupa krem z topinamburu
2 Std. 10 Min
Zupa dyniowo-marchewkowa
50min
Zupa z batatów i dyni z grzankami ziołowymi
50min
Pikantna zupa dyniowa
25min