
Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
Glazurowane różyczki kalafiora
-
1 kalafior (ok. 900 g), w całości
-
2 łyżki oleju
-
1 ząbek czosnku
-
50 g syropu z agawy
-
50 g wody
-
25 g sosu sojowego
-
10 g sosu sriracha
-
5 g skrobi ziemniaczanej
Zupa krem z kalafiora
-
100 - 150 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
-
80 - 100 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
600 - 700 g wody
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego (opcjonalnie)
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
-
pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia zupy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
339 kcal /
1424 kJ
Białko
9 g
Tłuszcz
21 g
Węglowodany
24 g
Błonnik
7.1 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Sód
1471 mg