![Patate gratinate al formaggio Patate gratinate al formaggio](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/eda1012b7bdaac880714d6db77c1cef7/Derivates/c74313464139a7661fb9f932e664547fb9a075ea.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g di patate a pasta gialla, sbucciate e tagliate a fette (0.5 cm)
- 500 g di acqua
- 100 g di Parmigiano Reggiano a pezzi (2-3 cm)
- 500 g di latte parzialmente scremato
- 40 g di amido di mais (maizena)
- ½ cucchiaino di sale + q.b.
- 2 pizzichi di noce moscata in polvere
- 1 pizzico di pepe nero macinato
- 200 g di provola affumicata a tocchetti
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 1184.6 kJ / 283.1 kcal
- Białko
- 15.4 g
- Węglowodany
- 25.8 g
- Tłuszcz
- 13.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.8 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 449.3 mg
Alternatywne przepisy
Focaccia di patate in padella
1 Std.
Polpettone di carne con purè di patate e zucca (Bimby Friend)
1 Std. 5 Min
Casoncelli alla zucca (vegan)
1 Std. 30 Min
Arrosto con contorno di castagne e patate
2 godz.
Lasagna ai quattro formaggi
1 Std. 30 Min
Monte Cristo sandwich
4 Std. 30 Min
Alberelli di sfoglia
1 Std. 30 Min
Polpettone di patate con speck e formaggio filante
1 Std. 30 Min
Torta salata ricotta e spinaci
2 godz.
Tortilla di patate al vapore (TM6)
45 Min
Gattò di patate e spinaci
2 godz.
Sformato di zucchine al basilico (TM6)
50 min