Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g ziemniaków, woskowych (niemączystych)
- olej rzepakowy, do natłuszczenia formy
- 2 ząbki czosnku
- 70 g sera żółtego, np. gouda, edam, ementaler, pokrojonego na kawałki
- 250 g mleka
- 50 g serka topionego, podzielonego na kawałki
-
200
g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
lub 200 g śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1894.5 kJ / 452.8 kcal
- Białko
- 15.4 g
- Węglowodany
- 49.4 g
- Tłuszcz
- 22.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.8 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Sód
- 840.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
1 Std. 10 Min
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
1h
Hiszpańska tortilla z boczkiem i serem
50 min
Gratin z ziemniaków i selera
1 Std. 10 Min
Zapiekanka serowa z ciastem filo
55 Min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1h 35 min
Lasagne z grzybami
2h 20min
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert
1h
Kotleciki z czerstwego chleba z serem i ziołami
35 min
Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą
1h 30min
Zapiekanka ziemniaczana
40 min
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45 min