
Urządzenia i Akcesoria
Piłkarska lasagne
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz. 30 min
10 porcji
Składniki
-
100 g sera parmezan pokrojonego na 2-3 cm kawałki
-
10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
Sos boloński
-
30 g oliwy z oliwek
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
70 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
-
70 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
70 g białego wina, wytrawnego
-
300 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
-
1000 g mleka
-
80 g masła pokrojonego na kawałki
-
100 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka soli
-
2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
-
250 g makaronu, suchego, typu lasagne około 12 płatów (10 x 20 cm)
-
masło do natłuszczenia naczynia do zapiekania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
450 kcal /
1883 kJ
Białko
28.3 g
Tłuszcz
23 g
Węglowodany
32.5 g
Błonnik
1.6 g