Piłkarska lasagne
TM6 TM5

Piłkarska lasagne

4.2 (29 ocen)

Składniki

  • 100 g sera parmezan, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście

Sos boloński

  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 70 g selera, pokrojonego na kawałki
  • 70 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
  • 70 g białego wina, wytrawnego
    lub 70 g wody
  • 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Sos beszamelowy

  • 1000 g mleka
  • 80 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Przygotowanie lasagne

  • masło, do natłuszczenia naczynia do zapiekania
  • 250 g makaronu, suchego, typu lasagne, około 12 płatów (10 x 20 cm)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1883 kJ / 450 kcal
Białko
28.3 g
Węglowodany
32.5 g
Tłuszcz
23 g
Błonnik
1.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy