Piłkarska lasagne

Piłkarska lasagne

4.3 33 oceny
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz. 30 min
10 porcji

Składniki

  • 100 g sera parmezan pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
Sos boloński
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 70 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 70 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 70 g białego wina, wytrawnego
    70 g wody
  • 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
  • 1000 g mleka
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
  • 250 g makaronu, suchego, typu lasagne około 12 płatów (10 x 20 cm)
  • masło do natłuszczenia naczynia do zapiekania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 450 kcal / 1883 kJ
Białko 28.3 g
Tłuszcz 23 g
Węglowodany 32.5 g
Błonnik 1.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...