Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g sera parmezan, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
Sos boloński
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 70 g selera, pokrojonego na kawałki
- 70 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
-
70
g białego wina, wytrawnego
lub 70 g wody - 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
- 1000 g mleka
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
- masło, do natłuszczenia naczynia do zapiekania
- 250 g makaronu, suchego, typu lasagne, około 12 płatów (10 x 20 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1883 kJ / 450 kcal
- Białko
- 28.3 g
- Węglowodany
- 32.5 g
- Tłuszcz
- 23 g
- Błonnik
- 1.6 g
Alternatywne przepisy
Zapiekana potrawka z mięsa i warzyw z rosołu
1h
Angielskie ciasto z bakaliami i marcepanem (Simnel cake)
3h
Halloweenowy poncz
20 min
Halloweenowe kapelusze czarownic
4h 45min
Czarna pizza z duchami
1h 40min
Halloweenowe parówkowe paluchy
1h 10min
Ciasto "Pszczółka"
1h 45min
Straszne przekąski
1h 30min
Wytrawna halloweenowa tarta dyniowa
2h
Hot dogi pieski
40min
Halloweenowe faszerowane papryki (Jack-o’-lantern)
1h 30min
Bezowe duszki
3h