Mini tarty z kremem cytrynowym

Mini tarty z kremem cytrynowym

4.2 34 oceny
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 3 godz. 15 min
8 porcji

Składniki

Kruche ciasto z orzechami i rozmarynem
  • orzechów włoskich, łuskanych
    80 g
    80 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    40 g
    40 g brązowego cukru
  • soli
    1 szczypta
  • rozmarynu, świeżego tylko liście
    1 łyżka
  • mąki pszennej pełnoziarnistej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    230 g
  • masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
    120 g
  • jajko
    1
Krem cytrynowy
  • cukru
    80 g
  • skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
    5 - 10 g
  • likieru cytrynowego, typu limoncello
    80 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    60 g
  • jajko
    1
  • żółtka
    4
  • śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    200 g
  • fig pokrojonych w ósemki
    8

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 536 kcal / 2244 kJ
Białko 10 g
Tłuszcz 32 g
Węglowodany 44 g
Błonnik 4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...