Mini tarty z kremem cytrynowym
TM5 TM6

Mini tarty z kremem cytrynowym

4.2 (27 ocen)

Składniki

Kruche ciasto z orzechami i rozmarynem

  • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka rozmarynu, świeżego, tylko liście
  • 80 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 40 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 120 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
  • 1 jajko

Krem cytrynowy

  • 80 g cukru
  • 5 - 10 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 80 g likieru cytrynowego, typu limoncello
  • 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 200 g śmietany, 36% tłuszczu, schłodzonej
  • 8 fig, pokrojonych w ósemki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2244 kJ / 536 kcal
Białko
10 g
Węglowodany
44 g
Tłuszcz
32 g
Błonnik
4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy