Tort z kremem Oreo® i czekoladowym dripem

Tort z kremem Oreo® i czekoladowym dripem

4.9 1.3K oceny
Przygotowanie 1 godz. 20 min
Czas całkowity 14 godz.
12 porcji

Składniki

Biszkopt
  • mąki pszennej tortowej typu 450
    150 g
  • skrobi ziemniaczanej
    30 g
  • proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki
  • jajek, rozmiar L
    5
  • cukru
    180 g
Rozdrabnianie ciastek i frużelina
  • ciastek Oreo® lub markizów
    5
  • malin, mrożonych
    180 g
    180 g wiśni, mrożonych, bez pestek
  • cukru
    2 łyżki
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżeczka
  • skrobi ziemniaczanej
    20 g
  • wody
    4 łyżki
Przełożenie i nasączenie
  • wody mineralnej, niegazowanej
    150 g
  • cukru
    2 łyżeczki
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    500 g
  • cukru
    35 g
  • sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
    500 g
  • fixu do bitej śmietany (opcjonalnie)
    1 opakowanie
Tynk
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    150 g
  • sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
    200 g
  • cukru
    15 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, naturalnego
Czekoladowy drip
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
    50 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    50 - 80 g
  • ciastka Oreo® lub markizy, do dekoracji
  • owoce jagodowe, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 654.8 kcal / 2739.6 kJ
Białko 10.1 g
Tłuszcz 48.1 g
Węglowodany 47.5 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 27.4 g
Sód 330.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...